Jak i czym ściółkować rośliny?

 

Właściciele ogrodów wiedzą, że aby rośliny stanowiły piękną ozdobę, nie obędzie się bez odpowiedniej pielęgnacji. Prostym i skutecznym zabiegiem jest przykrywanie ziemi wokół roślin, czyli ściółkowanie. Jakie są tego zalety i jak przygotować ziemię?

Trociny – wydajny i skuteczny nawóz organiczny

Ściółka chroni glebę przed szybkim wyparowaniem wody, zabezpiecza ziemię przed przemarzaniem, a latem przed przegrzaniem oraz przed chwastami. Ściółka organiczna rozkładając się, poprawia strukturę gleby. Do ściółkowania nadają się materiały takie jak słoma, obornik, kompost i trociny. Dziś skupimy się na trocinach. Świetnie zatrzymują wilgoć w glebie i nie zawierają nasion chwastów. Poza tym chronią przed niektórymi szkodnikami, zapobiegają rozwojowi chorób grzybiczych i są niedrogie. W trakcie rozkładu uwalniają substancje organiczne, które zasilają ziemię cennymi pierwiastkami. Trociny trzeba wcześniej zakompostować. Wystarczy zwilżyć je wodą i wymieszać z azotowym nawozem. Po kilku miesiącach leżakowania powstanie kwaśny kompost. Aby uzyskać kompost o odczynie obojętnym, wystarczy dodać kredy. Jak przygotować glebę do rozłożenia ściółki? Najlepiej będzie ją dobrze przekopać, aby była pulchna, wilgotna i pozbawiona grudek. Wszystkie chwasty muszą być usunięte, a ziemia oczyszczona. Jeśli ziemia jest zbyt sucha, należy ją podlać.  Ściółkę można rozłożyć o każdej porze roku, ale najlepiej to robić wiosną, gdy ziemia jest już ogrzana i jest wilgotna. Warstwa organicznej ściółki powinna mieć około 5 cm. Przy zakupie trocin warto zwrócić uwagę na to, czy posiadają one certyfikat FSC, czyli Forest Stewardship Council. Jest to certyfikat międzynarodowej, proekologicznej organizacji, która promuje właściwe zarządzanie zasobami leśnymi. Aby firma mogła go otrzymać, musi mieć produkty najwyższej jakości i spełniać restrykcyjne normy. Najbardziej opłaca się kupować trociny w ilościach hurtowych. Jeśli są one odpowiednio pakowane i przechowywane, to nie tracą swoich dobrych właściwości.

Polityka prywatności